Snabblån utan UC – Kreditupplysning via Upplysningscentralen ?>

Snabblån utan UC – Kreditupplysning via Upplysningscentralen

uc-logo-175Vad är snabblån utan UC? UC är en förkortning av Upplysningscentralen. När snabblån eller lån överhuvudtaget startade i Sverige så fanns det inget krav på långivarna att göra en kreditupplysning och än idag söker därför många efter lån utan kreditupplysning men det finns tyvärr inte längre.

Istället har vi nu lån utan UC och det betyder att du blir beviljad lånet utan att långivaren gör en kreditupplysning via UC. När kravet kom att alla långivare måste göra en kontroll skapades också ett flertal tjänster helt oberoende från UC som i stort sett gör samma sak och eftersom lagen inte säger att upplysningen måste göras hos UC så använde många långivare sig utav dessa nya tjänster som Creditsafe, Bisnode och Soliditet.

Här berättar vi mer om lån utan UC och tipsar om dom bästa snabblån tjänsterna där långivaren inte använder UC till sin kreditupplysning.

Syftet med snabblån utan UC

Var långivaren kollar din kreditvärdighet är kanske inte det man tänker på när man ska ta ett snabblån men i ganska många fall kan det ändå vara viktigt om du vet vad som är skillnaden. När en långivare gör en kreditkontroll av dig hos UC eftersom UC kan se om du har ansökt om lån tidigare och kan då neka dig.

När man väljer att låna snabbt utan UC så kontrollerar långivaren din värdighet hos ett oberoende företag som någon utav dom vi nämner i början på denna texten och det betyder också att den informationen aldrig går vidare till andra.

Med andra ord föblir ditt lån anonymt för alla utom för dig och din långivare. Detta kan vara bra dels när du inte vill andra ska kunna se ditt snabblån och dels om du har lån sen tidigare och vill ta ett nytt snabb lån.

Vilka är upplysningscentralen?

Upplysningscentralen är Sveriges största kreditupplysningsföretag som används av Svenska banker som Handelsbanken och Swedbank när dom ska kontrollera din ekonomi och din kreditvärdighet. Det är också ett företag som ägs av 6 olika Svenska banker tillsammans och som säljer dessa kreditupplysnings uppgifter till andra företag och privatpersoner.

Eftersom dom är så pass stora har dom även riktigt bra koll på i stort sett hela din ekonomi vilket gör att dom kan vara lite elakare och neka dig lån om du inte uppfyller kriterierna dom har som krav medan en annan långgivare kan fördjupa sig i din ekonomi utan att se dina tidigare skulder och lån och kan därför ändå anse att du är värt ett lån.

Nackdelen med snabba lån utan UC

Nackdelen med att låna snabbt utan UC är människor med väldigt dålig kreditvärdighet och skulder kan lyckas låna via en långivare som inte använder sig av UC. Att låna utan UC tycker jag personligen är jättebra eftersom man får låna ”anonymt” och mer rättvist tycker jag men samtidigt gäller det även att ha koll på sin egen ekonomi också. Det innebär att bara för att du kan låna pengar utan UC så betyder det inte att du alltid bör det.

Om du tex har skulder redan och känner att du inte har råd att betala bör du avstå från ett nytt lån även om långivaren anser dig vara godkänd för lånet. Kan du inte låna via långivare som använder sig av UC rekommenderar vi att du först tittar igenom din ekonomi och sätter upp en plan för hur du ska betala tillbaka ditt lån innan du väljer att låna.

Läs gärna även Räntefria lån och se hur du kan låna pengar helt gratis!