Allt du måste veta om bolån

Allt du måste veta om bolån

Ett hypotekslån är ett sätt att betala för att köpa t.ex. en lägenhet eller en bostadsrätt, men du kan också ta ett hypotekslån för att finansiera en utbyggnad eller renovering av ditt hus. Om du bestämmer dig för att ta ett lån kommer långivaren att be dig att ställa säkerhet för ditt hem.

För de flesta av oss är köpet av ett hus en av de största investeringarna vi gör , och de flesta av oss behöver ta lån för att finansiera köpet. Bolån erbjuds vanligtvis av banker, men även av vissa kreditmarknadsföretag. Det rekommenderas att ringa olika långivare och begära offerter från dem innan lånet tas.

Husets värde och betalningsförmåga avgör vilket belopp du kan få. Det är möjligt att använda bolånekalkylatorn på vår webbplats för att räkna ut hur stort ett lånebelopp du kan få. Du kan också bestämma hur mycket du måste betala för att lösa lånet.

Innan du tar ett lån

Ett avtal med en lånegivare vanligtvis banken, men kan också vara en enhet som är en kreditmarknadsplats. Du kan också underteckna avtalet genom en mellanhand som agerar som ombud för långivaren.

Lånet måste betalas tillbaka vid ett visst datum och fördelas vanligtvis över ett antal år. Detta kallas lånets längd och kan variera från vid 60 eller fler år. Bolån delas upp i olika löptider vilket gör att du kan välja hur lång tid du vill låsa räntan.

Här är processen för att få ett bolån på ett enkelt sätt:

  • Du får ett pantbrev som gör det möjligt för dig att söka efter ett hus och delta i budgivning.
  • Du har möjlighet att ansöka om ett hypotekslån för att köpa en bostad som du vill köpa.
  • Faktabladet kommer med en preliminär beskrivning av det lån du är intresserad av med åtminstone en första kreditprövning.
  • Långivaren genomför en officiell kreditprövning.
  • Du erbjuds ett juridiskt bindande förslag till lån från långivaren. Du har minst sju dagar på dig att granska låneerbjudandet.
  • Du informeras om hur långivaren kom fram till den ränta som de kommer att erbjuda dig.
  • Du får en individuell återbetalningsplan.
  • Du har accepterat långivarens låneerbjudande och undertecknat lånekontraktet.

Vilka faktorer bör du ta hänsyn till när du förhandlar om räntan?

Vad är den bästa bolåneräntan? Det finns en mängd olika faktorer att tänka på när man bestämmer räntan för bolånet. Det handlar bland annat om den tidsperiod med fast ränta som du måste välja, rabatter på räntan samt genomsnittliga räntor och sätt att beräkna räntan.

Det mest använda kommer att vara det som är nominellt. Det finns också uppgifter om din effektiva ränta inom låneannonser samt i lånedokumentationen. Det är en uppskattning av kreditkostnaden. Den är vanligtvis bara lite mer än de nominella räntorna eftersom den täcker alla avgifter för låntagaren. När du fastställer det belopp du ska betala tillämpar du den nominella räntan.

Kommentarer är stängda.