Snabblån utan UC – Kreditupplysning via Upplysningscentralen

Snabblån utan UC – Kreditupplysning via Upplysningscentralen

uc-logo-175Vad är snabblån utan UC? UC är en förkortning av Upplysningscentralen. När lån började ges ut i Sverige fanns inget krav på långivarna att göra en kreditupplysning. Än idag söker därför många efter lån utan kreditupplysning, men idag är det lag på att göra en kreditprövning.

Istället har vi nu lån utan UC och det betyder att du blir beviljad lånet utan att långivaren gör en kreditupplysning via upplysningsföretaget UC. När kravet kom att alla långivare måste göra en kontroll skapades också ett flertal tjänster helt oberoende från UC som i stort sett gör samma sak. Eftersom lagen inte säger att upplysningen måste göras hos UC valde en del långivare att använda andra alternativ, som exempelvis Creditsafe, Bisnode och Soliditet.

Här berättar vi mer om lån utan UC och tipsar om de bästa tjänsterna för lån utan UC.

Syftet med snabblån utan UC

Var långivaren kollar din kreditvärdighet är kanske inte det man i första hand tänker på när man ska ta ett snabblån, men i många fall kan det vara viktigt att känna till skillnaden. När en långivare gör en kreditkontroll av dig hos UC får de information om alla lån som tidigare tagits med hjälp av UC, och eventuella anmärkningar, och kan då neka dig lån baserat på det.

När man väljer att låna snabbt utan UC kontrollerar långivaren din värdighet hos ett alternativt kreditupplysningsföretag, som någon av de vi nämner i inledningen av denna text. Det betyder också att informationen om ditt snabblån inte delas med UC.

Med andra ord förblir ditt lån anonymt för alla utom för dig och andra långivare som använder samma upplysningsföretag. Detta kan vara bra dels när du inte vill andra som använder UC ska kunna se ditt lån och dels om du har flera UC-förfrågningar.

Vilka är UC (Upplysningscentralen)?

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag som används av svenska storbanker som Handelsbanken och Swedbank när de ska kontrollera din ekonomi och din kreditvärdighet. Det är också flera av dessa storbanker som ligger bakom och äger UC.

Nackdelen med snabba lån utan UC

Nackdelen med att låna snabbt utan UC är människor som redan är överskuldsatta kan lyckas låna via en långivare som inte använder sig av UC. Att låna utan UC tycker jag personligen är jättebra eftersom man får låna ”anonymt” och mer rättvist, men samtidigt gäller det att även ha koll på sin egen ekonomi. Bara för att du kan låna utan UC betyder det inte att du alltid bör det.

Om du t.ex. har flera skulder redan och känner att du inte har råd att betala bör du avstå från ett nytt lån, även om långivaren anser dig vara godkänd för lånet. Kan du inte låna via långivare som använder sig av UC rekommenderar vi därför att du först tittar igenom din ekonomi och sätter upp en plan för hur du ska betala tillbaka ditt lån, innan du väljer att låna på nytt.

Läs gärna även Räntefria lån och se hur du kan låna pengar helt gratis!