Spara dina pengar

Spara dina pengar

När vi talar om sparande kan det betyda allt från ett tryggt sparande på ett sparkonto med insättningsgaranti till riskfyllda investeringar där du kan förlora alla dina besparingar eller mer i händelse av en katastrof.

När vi talar om sparande handlar det om sparande utan risk. Sparkonton med insättningsgaranti är helt riskfria. Du måste bara tänka på att begränsa ditt sparande till gränsen, för att säkerställa att de besparingar du har är skyddade enligt garantin. Därefter är det säkert. Andra former av sparande är investeringsalternativ som utsätter dina pengar för risk på något sätt Detta innebär att värdet på dina pengar kan sjunka och stiga. Ett bra exempel på en investering som kan vara riskfri är en räntefond, liksom ett exempel på en riskfylld investering är ett alternativ.

Vilka risker är du beredd att ta?

Om du vill tjäna mer än vad du uppnår med ett sparkonto är det nödvändigt att sätta dina pengar i risk. Därför är det viktigt att du är medveten om de risker som följer med olika investeringsalternativ. Tumregeln är att ju större potentiell avkastning du är ute efter, desto större risk måste du acceptera. Ju större risk du accepterar desto större belopp måste du vara villig att riskera att förlora. Vi har observerat att majoriteten av konsumenterna inte är medvetna om den risk de utsätter sina pengar för. Istället fokuserar de vanligtvis på möjligheten till avkastning.

Sparkonto

Det finns olika typer av sparkonton. De inkluderar sådana som gör att du kan ta ut pengar när som helst , samt sådana som har en fast tidsperiod eller andra uttagsbegränsningar.

Sparkonton hos ett finansinstitut eller kreditmarknadsföretag måste ha tillstånd från Finansinspektionen att ta emot kontanter från både företag och privatpersoner. Sparkonton hos dessa företag är skyddade eftersom de är skyddade genom en insättningsgaranti från staten eller bankgaranti. I motsats till detta har konton som hålls hos sparbanker inte den säkerheten.

Att öppna ett konto är en rättighet

Kreditmarknads- och bankföretag som erbjuder inlåningskonton är skyldiga att ta emot insättningar från alla personer. I Finansinspektionens fall ska till exempel enligt Finansinspektionens allmänna råd om insättningar ett negativt betalkonto inte vara ett giltigt skäl för att inte öppna ett konto. Ta reda på mer om hur du bäst går tillväga för att öppna ett sparkonto.

Checklista för vägledning om investeringar

Om du planerar att konsultera en rådgivare för att få råd om hur du bäst ska placera dina pengar är det lämpligt att förstå vilka skyddsregler som gäller och vilka situationer de kommer att tillämpas. Om du söker råd på internet Samma regler gäller.

Skyddsreglernas främsta syfte är att ge vägledning om vilka investeringar som är bäst lämpade för dig, utifrån din ekonomiska situation och dina behov. Dessa regler gäller endast när du får råd att investera i finansiella instrument som fonder, aktier och försäkringar som har en sparandekomponent, t.ex. kapitalförsäkringar.

Ställ frågor och begär bevis

Var förberedd och ställ frågor. Ha inte bråttom Det är allt du bör tänka på när du träffar en rådgivare för att få råd om dina investeringar. Om du har andra frågor om vad som kan påverka ditt liv på lång sikt, tveka inte att kontakta oss.

 

Kommentarer är stängda.