Hur kan krypto bli en ny finansiell standard?

Hur kan krypto bli en ny finansiell standard?

Kryptovalutornas framfart de senaste åren har varit svår att missa, men hur kan en möjlig framtid för valutorna egentligen se ut? Har de ens en framtid, eller handlar det om ett kortvarigt intresse som snart kommer vara över?

Kan kryptovalutor bli en ny finansiell standard?

Framtiden för kryptovalutorna ligger i folkets händer. Fortsätter intresset för krypto vara stort är det sannolikt att användningen av den här sortens valutor utvecklas. Idag är det främsta användningsområdet att kryptovalutor köps som en spekulativ investering, där människor hoppas på att göra vinst. Vissa önskar vinst på kort sikt, andra investerar med hopp om att kurserna ska gå stadigt uppåt under lång tid framöver. Kryptovalutor som ett alternativ till andra investeringar, som aktier, fonder, råvaror med mera, verkar redan hålla på att etableras. Så på det sättet kan de bli en finansiell standard. För betalningar är framtiden mer osäker. Som läget är idag är det relativt få betalningsmottagare som godkänner krypto vid olika typer av köp. Anledningarna är till exempel att det rör sig om valutor som är oreglerade, fungerar på ett helt annat sätt än traditionella valutor och där växelkurserna kan röra sig snabbt. De lösningar som finns idag är omständliga och fungerar inte särskilt bra. De som säljer saker kan också vara ovana vid att handskas med krypto och osäkra på hur det ska gå till, hur pengarna ska redovisas och så vidare. Det kan ju fortsätta vara så, men det är också möjligt att betalningsmetoder och system utvecklas så att kryptovalutorna kan användas parallellt med andra valutor för betalning. Krypto kan alltså bli en ny finansiell standard – om människor fortsätter visa intresse för att det ska bli så.

Att investera för framtiden

Funderar du på att ta ett lån och använda pengarna till en långvarig investering i kryptovaluta? Det kan vara ett sätt att visa att du är intresserad av att krypto ska finnas på marknaden och accepteras ännu mer än idag. Men vilken av alla valutor ska du välja? Det beror på hur mycket du vill riskera. Det kommer nya valutor med jämna mellanrum och att investera i en helt ny valuta kan vara ett sätt att till ett lågt pris komma över krypto. Problemet är att det är svårt att veta vilka av de nya valutorna som kommer etablera sig och bli attraktiva, och vilka som alls kommer finnas kvar över tid. Ett annat alternativ kan vara att investera i en valuta som redan idag är etablerad, eftersom chanserna då är betydligt större för att valutan kommer fortsätta vara etablerad. Det blir inte en lika stor chansning som om du väljer en av de nyaste. Även värdet på de här valutorna kan gå upp över tid, men en del av värdeutvecklingen kan redan ha skett.

 

Kommentarer är stängda.